Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Angelica fick en liten pojke i slutet av februari 2014, och bloggar om livet som träningsglad mamma. Jag hoppas att bloggen med sin ärlighet kan tillföra lite skratt eller i alla fall ett fniss bland blöjbyten och nattvaka. Jag är ju varken övernaturlig, perfekt eller världsmästare. säger Angelica. I hennes blogg är det högt i tak och ordvalen är aldrig censurerade, allt för att tona ner illusionen om den perfekta vardagen som mammaledig.

  Annons

  Glimt 2 – In i värkdjungeln.

  1 april 2014

  Efter att ha gått både profylaxkurs och förlossningskurs, trodde jag att jag skulle ha lite koll. Jag trodde att jag skulle kunna bocka av den ena ”värkfasen” efter den andra, och sammanbitet och målmedvetet komma närmare belöningen. Värkarna skulle sakta stegra och jag skulle hinna förbereda mig.

  Annons

   

  Fas hit och fas dit. Ehhh…

  Behöver jag ens säga att det inte riktigt blev som jag trodde. Jag kan inte minnas att jag märkte av några faser förutom de som absolut inte går att undvika. Förvärkar? Latensfas? Nä, det är inget jag känner igen. Aktiv fas – jo nu är jag med på noterna, den märkte jag av. Det är nämligen då det händer grejer, på riktigt. Och så slutligen såklart krystvärkarna – bebbe på g och det märker man garanterat.

  20140401-212447.jpg

  Ett par förvärkar, värkar och krystvärkar senare.

  Om förvärkarna var den lite molande mensvärk-känslan jag upplevde i början, innan det satte fart ordentligt, ja då kände jag av det. Eller var det latensfasen jag var inne i då? Jag har faktiskt ingen aning. Jag tyckte att det kändes pang boom ganska ordentligt direkt. Jag tror (om det är möjligt vet jag inte) att min förlossning startade direkt i den aktiva fasen. Ville spara lite tid helt enkelt (vilket såklart inte är sant).

   

  Som tur är behöver man inte veta allt. Man behöver inte tänka. Kroppen är helt jäkla outstanding och vet vad den ska göra. Så, bra jobbat kroppen!

   

  Så kändes det:
  Jag är ingen pålitlig källa om man vill veta hur det känns att ha förvärkar. Men är det som jag tror, känns det som mensvärk. Ganska exakt, men med skillnaden att den kommer och går. Värkarna tyckte jag kändes mest i ryggen. Det är svårt att beskriva känslan och ska jag vara ärlig har jag nog förträngt den, till förmån för all underbar glädje man känner direkt när barnet läggs på ens bröst. Krystvärkarna är nått annat. Det är en inre kraft som vill ut. Jag upplevde inte alls samma typ av värk utan mer ett tryck som slukar all kraft man har inom sig.

   

  Bra att veta:
  Det bästa med en värk är att den går över. Jag har till och med hört att det är mer ”vila” än värk under en förlossning. Känns kanske inte så just då men i alla fall.

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar