Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Angelica fick en liten pojke i slutet av februari 2014, och bloggar om livet som träningsglad mamma. Jag hoppas att bloggen med sin ärlighet kan tillföra lite skratt eller i alla fall ett fniss bland blöjbyten och nattvaka. Jag är ju varken övernaturlig, perfekt eller världsmästare. säger Angelica. I hennes blogg är det högt i tak och ordvalen är aldrig censurerade, allt för att tona ner illusionen om den perfekta vardagen som mammaledig.

  Annons

  Glimt 4 – Smärtlindringsmeny

  16 april 2014

  Vad får det lova att vara? Lite ström, nålar, vatten under huden eller kanske gas? Smärtlindringsvarianterna är många och jag tror att jag testade de flesta icke medicinska alternativen, för att sen även säga ja till ryggbedövning (epidural) och andas lustgas hej vilt. Vissa alternativ fungerade bättre, andra sämre, men man ska komma ihåg att det är olika för alla.

  Annons
  20140416-212101.jpg

  Lite ström (tens) för att dämpa smärtan i ryggen.

  Klockren smärtlindringsplan men såhär blev det:
  Intervaller framför långdistans. Explosivt framför uthålligt. Tempo framför lull. Min inställning gällande smärtlindring var därför ”hellre jätteont under kortare tid, än mindre ont under längre tid”. Men riktigt så blev det såklart inte.

  Jag planerad:
  Tens (ström), akupunktur och eventuellt lustgas. Ryggbedövningen ville jag helst inte ha, eftersom det avstannar värkarbetet, dvs inga intervaller utan långdistans.

  Skärmavbild 2014-04-16 kl. 21.54.22

  Lite lustgas kanske gör susen…

  Och så blev det:
  * Tensen togs bort ganska tidigt då man behövde sätta elektroder på lillens huvud (för att få bättre koll på hur han mådde).

  * Akupunktur sattes men jag vet inte om den hjälpte så mycket.

  * Lustgasen använde jag flitigt men den var skitsvår att tajma rätt. Man måste börja andas in direkt när värken börjar för att ”kapa” toppen. Jag var nästan alltid sen och kände mig mest groggy. ”Det är som en Bäckahästen-fylla” sa jag till T mitt i ett av de värsta rusen. (Bäckahästen=18-års krog på tidigt 2000-tal)

  * Bonusen! Eftersom jag inte ville ha ryggbedövning och det drog ut på tiden, blev jag erbjuden sterila kvaddlar (vatten sprutas in under huden). Tyvärr sa jag ja. Barnmorskan beskrev det som ett getingstick. HELL NO! Snarare 20 bålgetingar på anabola. Mina ögon höll på att trilla ut. T såg skräckslagen ut när han såg smärtan i min blick. Jag föder hellre två barn i bredd än tar de där sprutorna igen. En kompis testade också kvaddlar men hon tyckte inte att det kändes. Det säger rätt mycket om hur olika man kan känna/tycka.

  *Klara färdiga omstart… Ryggbedövning. Lillen ville inte hitta ut. Jag behövde en paus och blev rekommenderad att ta ryggbedövningen. Och jag är inte den som är den. Jag trodde att det skulle göra skitont och att sprutan skulle vara minst 3 meter lång, men det kändes knappt. Resultatet var dock galet. Allt bara avstannade. Jag somnade till och med en sekund. Efter en halvtimme eller så, satte de igång mig igen och även om det var störigt att behöva ”börja om” är jag tacksam eftersom det visade sig bli ett långdistanslopp kryddat med intervaller. Men med mina nya krafter var det bara å åk.

  Skärmavbild 2014-04-16 kl. 21.57.03

  Svårt att veta om det gjorde någon skillnad med akupunktur. Jag vet ju inte hur det hade varit utan…

   

  Jag hoppas att man kommit på någon ny smärtlindringsvariant tills det eventuellt är dags för min revansch. Ett powerpiller, en supersalva eller varför inte en dunderdryck som gör resan lite softare.

   

   

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar