Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Angelica fick en liten pojke i slutet av februari 2014, och bloggar om livet som träningsglad mamma. Jag hoppas att bloggen med sin ärlighet kan tillföra lite skratt eller i alla fall ett fniss bland blöjbyten och nattvaka. Jag är ju varken övernaturlig, perfekt eller världsmästare. säger Angelica. I hennes blogg är det högt i tak och ordvalen är aldrig censurerade, allt för att tona ner illusionen om den perfekta vardagen som mammaledig.

  Annons

  Sockerapp tack!

  16 september 2016

  Återigen, det här med allt socker i maten. Det stör mig. Efter mitt inlägg igår, blev jag kontaktat av en person som arbetar med ”En sockersmart skola”. Tydligen är det långt från alla dagis och skolor som jobbar med detta och kunskapen är generellt ganska låg. Tur är det väl då att det finns människor som vill driva utvecklingen åt rätt håll och som jobbar för att få kommuner och beslutsfattare att vakna upp och agera gällande detta.
  Jag känner mig nu extra glad över att Kevins dagis visar sånt stort engagemang och lägger både tid och energi åt att få ner sockermängden i vardagen.

  Annons

  Men jag som förälder måste ju också agera. Det är min skyldighet att bli mer medveten och göra bra val. Både för Kevins skull, men också för min egen. Jag vill inte heller få i mig massa onödigt socker. Jag vill ha socker när jag själv gör valet och köper smågodis, glass eller läsk. Men hur ska jag bli mer medveten? Hur ska jag få till mig rätt kunskap? Det finns en anledning till att det heter ”dolt socker” och eftersom jag inte är expert på området, känns det svårt.
  Tack och lov, det är 2016. Svaret är såklart en app. En sockerapp! Plötsligt blir det enkelt för mig att göra bra val utan att behöva grotta ner mig i all fakta. Det är ju självklart att en sådan app redan finns, tänkte jag och började leta. Men nej. Jag hittar i alla fall ingen. Ingen app är så som jag vill ha den. Däremot hittade jag en artikel från Dagens Medicin som berättade att hälsomyndigheten i England har tagit fram en sockersmart app. Den räknar ut antal sockerbitar genom att man scannar in barkoden (streckkoden). Klockrent! Det kan ju inte bli enklare. Det är precis en sån här app vi borde ha i Sverige. Kanske kan våran hälsomyndighet (om vi har någon) göra en svensk version? En bra lösning serverad på ett silverfat. Varsågod. Just do it!

   

  Nedan är artikeln från Dagens Medicin som publicerades i januari 2016 .

  godis

  Socker-app ska främja barns hälsa.
  Engelska hälsomyndigheten har tagit fram en ”sockersmart” app som ska bidra till bättre hälsa.

  Med en ”sockersmart” applikation till telefonen eller läsplattan ska föräldrar kunna scanna barkoder till mat och dryck för att få reda på hur mycket socker produkterna innehåller, räknat i gram eller antalet sockerbitar, rapporerar engelska BBC.

  Appen är framtagen av hälsomyndigheten i England för att öka medvetenheten kring socker i vardagen. Man hoppas även på att det kan vara en hjälp i kampen mot dålig tandhälsa, fetma och diabetes typ 2.

  Applikationen är en del av den nationella kampanjen ”Change4life” som samarbetar med den brittiska regeringen, kommersiella företag och icke-statliga organisationer för att främja hälsosamma vanor.

  Logga

  Se artikeln här.

   

  Spara

  Spara

  Spara

  Spara

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar