Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Angelica fick en liten pojke i slutet av februari 2014, och bloggar om livet som träningsglad mamma. Jag hoppas att bloggen med sin ärlighet kan tillföra lite skratt eller i alla fall ett fniss bland blöjbyten och nattvaka. Jag är ju varken övernaturlig, perfekt eller världsmästare. säger Angelica. I hennes blogg är det högt i tak och ordvalen är aldrig censurerade, allt för att tona ner illusionen om den perfekta vardagen som mammaledig.

  Annons

  Sockerchock. Sockersmart. Yoghurt-förbud.

  15 september 2016

  sockerchock

  Det känns så taskigt. Det känns så taskigt och onödigt. Jag fattar inte varför alla dessa livsmedelsproducenter måste överdriva med sockernivån i deras produkter. Jag vet såklart inte hur det skulle smaka utan allt socker, men jag är övertygad om att det hade varit helt okej. Att man hade vant sig. Dessa mängder är ju helt sinnessjuka. Att en liter vaniljyoghurt ska innehålla 27 sockerbitar är ju idiotiskt. 

  Annons

  Rättelse. Det står att yoghurten innehåller 60 bitar socker men det ska vara 27. Tryckfel. Men 27 är ju också tokmycket.

  Det står med stor text att man typ kan dö om man röker eller snusar. Är det inte då också rimligt att det står något snarlikt på yoghurten och alla andra livsmedel som är pumpade med socker? Dö är kanske att ta i, eller? men det borde i alla fall varna för extrema mängder. Lika tydligt som det står att man kan få cancer av tobaksvaror, lika tydligt borde det stå antalet sockerbitar som döljer sig i paketet.

  Rättelse. Det står att yoghurten innehåller 60 bitar socker men det ska vara 27. Tryckfel. Men 27 är ju också tokmycket.

  Det var dagiset som väckte min sockertanke. Rejält. När jag lämnade Kevin möttes jag av dessa faktablad. En snabb sockerskola som verkligen fick mig att vakna till. Jag är så glad över att dagiset är ”sockersmart” (det kanske alla dagis och skolor är idag, jag hoppas verkligen det). Att man ens ska behöva kalla sig ”sockersmart” känns rubbat men jag är tacksam att hans dagis är medvetna och jobbar för att barnen ska ha en bra och sund kost.

  Visst visste jag att det var mycket socker i många livsmedel, men inte att det var dessa mängder. Det känns helt galet. Här har vi hållit Kevin borta från godis, kakor och annat sött i ganska stor utsträckning, men exempelvis yoghurt har vi inte haft något ”förbud” mot eller begränsat mängden. Ett yoghurtförbud hade varit mer rimligt än att ha hållit honom borta från godis. Krämen med 60 sockerbitar (WTF!!!) ska vi ju inte tala om. Den kommer aldrig hamna i min kundkorg. Några bitar smågodis en lördag då och då jämfört med en skål yoghurt till frulle, känns plötsligt mer hälsosamt…

  Så, vem gör något åt detta? Om inte livsmedelsproducenterna tar upp det på sin agenda, är det kanske läge för en uppdatering av lagen gällande innehållsdeklarationen. Skriv ut vad det innehåller. Skriv ut så att alla förstår. Informera i antalet sockerbitar, det är lätt att förstå och går snabbt att kommunicera. Gör något någon. Gör något nu! Fan.

   

  Spara

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar