Annons
MENY
 • Ämnen
 • Om
 • Angelica fick en liten pojke i slutet av februari 2014, och bloggar om livet som träningsglad mamma. Jag hoppas att bloggen med sin ärlighet kan tillföra lite skratt eller i alla fall ett fniss bland blöjbyten och nattvaka. Jag är ju varken övernaturlig, perfekt eller världsmästare. säger Angelica. I hennes blogg är det högt i tak och ordvalen är aldrig censurerade, allt för att tona ner illusionen om den perfekta vardagen som mammaledig.

  Annons

  Vägrar somna, vägrar vakna.

  19 april 2016

  Det råder delade meningar om vilka timmar på dygnet som ska bestå av vaken tid respektive sovtid. Nattningen är extremt utdragen just nu. Det tar över en timme varje kväll och det spelar ingen roll om vi skjuter på det en timme, med hopp om att då få en blixtsnabb nattning. Det är en timme oavsett starttid.

  Annons

  IMG_1078

  Eftersom Kevin somnar på tok för sent för sitt eget bästa, så är han ett fullständigt vrak på morgonen. Han skriker NEJ MAMMA! när jag försiktigt klappar hans kind och säger godmorgon med min absolut lenaste röst. Han ropar att han vill tillbaka till sängen när jag lyft upp honom., och han håller i dragkedjan när jag försöker ta av honom pyjamasen. Att byta blöja och klä på sig kläder är allt annat än frivilligt. Gråten ligger och vibrerar på läpparna konstant och minsta lilla fel (exempelvis en korvad strumpa) och hans värld rasar samman. Jag får ha honom i knät tills att han sakta börjar acceptera att han ska vara vaken. Han är svintrött helt enkelt och behöver mer sömn. Det här är alltså inte hållbart. Nattningen är till och med så lång och seg, att det typ hinner bli dags för oss att också gå och lägga oss. Hur kul känns de? Inte alls faktiskt. Att ligga där bredvid en tornado som hoppar upp och ner i sängen, som sjunger mål, mål, mål av Markoolio (tackar hans pappa för att ha introducerat just den låten i hans liv…), som  klättrar, leker titt-ut och som drar i mina ögonfransar för att garantera att inte jag somnar, är svinfrustrerande. Att samtidigt veta att efterföljande morgonstund, kommer bli skit, skapar en sov-nu-för-i-helvete-stress utan tak.

  Desperat och öppen för alla förslag.
  När man är desperat så testar man allt. Vad som helst. Mitt första försök att få ordning på denna sovsoppa, var att testa den omskriva kanin-sovar-boken (Kaninen som så gärna ville somna). På lunchen sprang jag därför till Akademibokhandeln och när jag frågade efter kaninboken som får barnen att somna, skrattade expediten. Jag antar att hon såg frustration i mina ögon. Hon berättade om boken och sa att jag antagligen kommer vara den som somnar först. Barn som inte har ”lärt” sig att ligga ner och bara lyssna, kan ha svårt i början då det är väldigt mycket text/läsning och lite bilder. Han får lära sig det nu, tänkte jag och köpte såklart boken. Nu jävlar! Don’t mess with mama little man.

  IMG_1077

  Kaninen som så gärna ville somna.

  Premiärläsningen blev dock en besvikelse. Kevin var intresserad av att lyssna de tre första sidorna, sen satte det igång. Samma sak som alltid. ”Inte sova mamma, upp, upp, upp!” Fan. Jag hoppades verkligen på denna mirakelbok. Jag hoppade så sjukt mycket trots att jag vet att det kan ta ett tag innan den funkar. En sak stämde i alla fall, mina ögon blev smalare och smalare och sved vidrigt av trötthet. Hade jag inte fått ett knä i pannan, en spark i bröstet och ett finger i näsan – ja då hade jag garanterat sövt mig själv. Det blev över en timmes nattning igen, men vi ger inte upp. Varje kväll ska vi läsa kaninboken. Han ska lära sig att det här är världens tröttaste bok. Han ska somna bara han ser boken. Bums.

  Målet är att komma ner till 15minuters-nattning och jag ger mig inte förrän det blir verklighet.

   

  Dela
  Tweeta
  Maila
  Kommentera
  artiklar | recept

  Hälsoverktyg
  Stressa mindre
  Kaloritabell
  Motionstabell
  Räkna ut ditt BMI
  Räkna ut ditt kaloribehov
  Räkna ut din midja / höftkvot
  Ner i vikt - tjänster
  Onlinekurser för nya vanor
  Veckans meny
  Nyhetsbrev

  Laddar